Менеджмент

Виробничі підприємства визначають промисловий потенціал народного господарства і безупинно змінюються в міру розвитку продуктивних сил і поглиблення виробничих відносин. На кожному етапі розвитку економіки переважне поширення одержують ті або інші типи виробничих організацій. У народному господарстві відбувається безупинне удосконалювання чинних організаційних структур управління і пошук нових, більш раціональних форм організації управління. Пізнання закономірностей і теоретичне пояснення цих процесів мають велике значення для підвищення ефективності промислового виробництва.

Організаційна структура управління – це форма поділу праці, що закріплює певні функції управління за відповідними структурними підрозділами апарату управління.

Менеджмент – термін, що сьогодні тісно увійшов до нашого словникового запасу і є складовою процесу управління, яка забезпечує координацію дій персоналу підприємства (організації) на всіх його рівнях з раціонального використання ним наявних ресурсів із застосуванням наукового підходу, психологічних та етичних норм керівництва.

Отже, менеджмент – це система управління, що містить сукупність принципів, методів, засобів і форм, розроблених і застосованих з метою підвищення ефективності виробництва та збільшення попиту, це процес активного впливу керівника на організацію з метою найбільш вигідного пристосування її умов до мінливого соціально-економічного середовища.

Основне в управлінні – ставити перед собою цілі, які б відповідали інтересам підприємства. Значення менеджменту полягає у тому, що він об’єднує капітал та співробітників фірми (організації, підприємства, установи).

Молодший спеціаліст (фахівець з виробничого менеджменту) готується для цілеспрямованої організаційно-управлінської діяльності в підрозділах та на підприємствах виробничого та невиробничого напрямку всіх форм власності.

Молодший спеціаліст зі спеціальності здійснює оперативне управління первинним виробничим підрозділом (бригада, зміна, дільниця) і повинен бути готовим до первинних видів діяльності, які виділяються у відповідності до їх призначення і місця в системі управління (планування, організація, аналіз і контроль, маркетинг, мотивація). На первинних посадах низового управлінського персоналу фахівець з організації виробництва вирішує конкретні проблеми в реалізації технологічних, соціально-виробничих і соціально-побутових задач.

 

Випускник спеціальності здатен займати такі посади:

  • керівник малого підприємства;
  • менеджер;
  • фахівець у галузі управління;
  • помічник керівника виробничого підрозділу;
  • помічник керівника основного підрозділу;
  • помічник керівника малого підприємства без апарату управління;
  • інспектор з контролю за виконанням доручень;
  • диспетчер виробництва;
  • майстер виробничої дільниці;
  • технік з підготовки виробництва;
  • технік з праці;
  • референт з основної діяльності;
  • організатор з персоналу;
  • інспектор з кадрів;
  • агент із зайнятості і трудових контрактів;
  • диспетчер із випуску готової продукції;
  • агент із постачання;
  • секретар адміністративних органів.

 

Молодший спеціаліст повинен бути підготовлений до активної творчої професійної та соціальної діяльності, яка б сприяла прогресу суспільного розвитку; вміти самостійно здобувати нові знання, контролювати та коректувати зроблене, мати високі моральні якості; сприяти підвищенню продуктивності праці, додержуватись режиму заощадження, виконувати правила охорони навколишнього середовища.

Зміст діяльності фахівця:

  • розробка напрямків розвитку підприємства та нормативів оперативно-календарного планування виробництва;
  • розробка потреби в матеріалах та сировині, трудових ресурсах;
  • розробка річних та оперативних планів виробничо-фінансової діяльності підприємства;
  • організація колективної праці на підприємстві;
  • оперативне регулювання виробничої діяльності підприємства;
  • організація збутової діяльності;
  • організація роботи з кадрами;
  • оперативний контроль процесу виробництва;
  • контроль забезпечення виробництва необхідними виробами, транспортом;
  • робота на комп’ютерній техніці.

Організація виробництва – це:

  • розробка напрямків перспективного розвитку підприємства (підрозділу);
  • розробка нормативів оперативно-календарного планування виробництва;
  • розробка річних та оперативних планів виробничо-фінансової діяльності підрозділу (підприємства);
  • участь у розробці бізнес-плану;
  • розробка заходів щодо запровадження новітніх технологій та поновлення засобів виробництва.

Кваліфікація менеджера дозволяє:

  • проводити аналіз та оцінку діяльності підприємства;
  • брати участь у розробці стратегії і тактики підприємства з використанням сучасних методів та принципів управління;
  • приймати оптимальні рішення в конкретних господарських ситуаціях;
  • використовувати прогресивні методи прогнозування, планування, обліку, контролю та аналізу роботи підприємства.

Під час навчання молодий спеціаліст отримує знання з різних галузей знань, в тому числі суспільних, гуманітарних, природничих, правових, навички роботи на комп’ютерній техніці та з діловими паперами.

В основу підготовки фахівців покладено:

  • систему стандартів середньої освіти;
  • повну комп’ютеризацію навчального процесу;
  • глибоке вивчення студентами іноземних мов;
  • залучення до навчального процесу висококваліфікованих викладацьких кадрів;
  • застосування прогресивних вітчизняних технологій навчання;
  • створення необхідних умов для майбутнього працевлаштування.

Здобувши спеціальність менеджера, фахівці можуть правильно зорієнтуватись у сучасних ринкових відносинах, організувати власне підприємство, самостійно вибрати пріоритетні напрямки розвитку організації та ефективно управляти її роботою.